Boktips.

El Choco - Svensken i Bolivias mest ökända fängelse skriven av Markus Lutteman



"Inga lås på celldörrarna, inga vakter på avdelningen. Vapen i mängder och obegränsad tillgång på narkotika. Hit, till det beryktade San Pedro-fängelset i Bolivia fördes Jonas Andersson från Kungälv efter ett misslyckat försök att bli skuldfri genom att smuggla kokain.

Men i den genomkorrumperade och brutalt våldsamma miljön fick Jonas ironiskt nog ordning på sin tillvaro. Han slutade med droger, gifte sig och blev pappa - allt innanför murarna."


Här är ett litet utdrag från boken:

"Jonas kände en blandning av nyfikenhet och olust vid sådana här tillfällenDet fanns något medeltida och sjukt perverst i att samlas för att bevittna någons våldsamma död. Men samtidigt välkomnade han, liksom de flesta andra fångar, alla slags händelser som bröt den vardagliga tristessen. Och den primitiva upphetsningen i att se ett slagsmål på dödligt allvar var stark. Riktigt stark.
Plötsligt steg ett sorl bland fångarna på taken. De sex medlemmarna hade samlats nere på Chonchocoritos gård. Jonas kände igen några av dem, bland annat Ivan Bause. Carlos Grisi hade skruvat av vikterna från en skivstång och höll den som ett vapen med båda händerna. De andra var beväpnade med knivar och plankor. Åskådarna började skrika och ropa blodstänkande slagord. Jonas såg hur Marco Gutierrez tittade ut genom sitt fönster och sedan snabbt drog för gardinen.
Carlos Grisi stod längst fram med skivstången som en lans. Planen var tydligen att sticka den i magen på Marco när han kom ut.
"Ta livet av han nu, din fitta!" skrek någon.
"Döda den jäveln", fyllde en annan i.
Draperiet fladdrade till och Marco Gutierrez kom utrusande med en skruvmejsel i ena handen. Han ryckte åt sig skivstången innan Carlos Grisi hann reagera och gick själv till attack. Jonas hade aldrig sett något liknande. Marco var fullkomligt ursinnig. Han gick bärsärkagång och högg vilt med sin mejsel överallt. Han slungade mejseln rakt genom ena kinden och ut genom den andra på Ivan Bause, han högg en annan av gängmedlemmarna i axeln, och en tredje i benet. De sex motståndarna chockades av den plötsliga attacken men de samlade sig snart och började slå tillbaka. Smällarna ekade längs betongväggarna när de vinande plankorna träffade Marco Gutierrez rygg, och han fick ta emot flera sparkar och knytnävsslag. Men Marco blev bara ännu mer galen av smällarna. Han verkade tåla hur mycket som helst, och delade ut nästan lika mycket stryk som han själv fick ta emot."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0